czwartek, 4 czerwca 2015

Chlebek bezglutenowy

Składniki:

szklanka mąki gryczanej
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ryżowej
ćwierć kubka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki mielonego siemienia lnianego
paczuszka suchych drożdży
3 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do wysmarowania blaszki
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego
2 garście dowolnych ziarenek (ja użyłam słonecznika i pestek dyni)
ok. 2 szklanki letniej wody, może być trochę więcej, zależy od konsystencji ciasta

Mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy olej i dolewamy wodę wyrabiając ciasto. Powinno być nie za suche, lekko klejące.
Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrasta 30-40 minut.


W międzyczasie nagrzewamy piekarnik (u mnie elektryczny w funkcji góra-dół) do 180° C. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem. Na dół piekarnika możemy wstawić naczynie z wodą. Pieczemy ok. 1 godziny.



http://ksiegowagotuje.blogspot.com/




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz