Składniki:
szklanka mąki gryczanej
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ryżowej
ćwierć kubka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki mielonego siemienia lnianego
paczuszka suchych drożdży
3 łyżki oleju rzepakowego +
odrobina do wysmarowania blaszki
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego
2 garście dowolnych ziarenek (ja użyłam
słonecznika i pestek dyni)
ok. 2 szklanki letniej wody, może być
trochę więcej, zależy od konsystencji ciasta
Mieszamy wszystkie suche składniki,
dodajemy olej i dolewamy wodę wyrabiając ciasto. Powinno być nie za suche,
lekko klejące.
Odstawiamy ciasto pod przykryciem w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrasta 30-40 minut.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik (u
mnie elektryczny w funkcji góra-dół) do 180° C. Ciasto przekładamy do blaszki
wysmarowanej olejem. Na dół piekarnika możemy wstawić naczynie z wodą. Pieczemy
ok. 1 godziny.
http://ksiegowagotuje.blogspot.com/
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz