niedziela, 7 czerwca 2015

Bezglutenowe mufinki mocno czekoladowe

Składniki:

3 jajka
¾ szklanki cukru trzcinowego
¾ kostki masła
tabliczka gorzkiej czekolady
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki mąki gryczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
pół szklanki gęstego jogurtu (typu greckiego, ew. śmietany)
łyżka kakao
ulubiona konfitura (u mnie dżem porzeczkowy 100%)
płatki migdałowe do posypania

Masło rozpuszczamy z czekoladą w rondelku. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej stopniowo dolewamy roztopioną czekoladę z masłem wciąż ucierając.
Wsypujemy wszystkie mąki, proszek do pieczenia i kakao, nadal ucieramy. Dodajemy jogurt i dalej łączymy składniki w jednolitą masę.
Przygotowujemy 12 foremek na mufinki. Napełniamy każdą z nich do połowy ciastem. Na cieście układamy po łyżeczce konfitury. Przykrywamy konfiturę ciastem. Posypujemy mufinki płatkami migdałowymi.
Wstawiamy mufinki do piekarnika nagrzanego do 180°CPieczemy 15 minut.

W wersji glutenowej 3 rodzaje mąk zastępujemy mąką pszenną w ilości 2/3 szklanki.


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz