Składniki:
3
jajka
¾ szklanki
cukru trzcinowego
¾ kostki
masła
tabliczka
gorzkiej czekolady
1/3
szklanki mąki kukurydzianej
1/3
szklanki mąki gryczanej
2
łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka
proszku do pieczenia bezglutenowego
pół
szklanki gęstego jogurtu (typu greckiego, ew. śmietany)
łyżka
kakao
ulubiona
konfitura (u mnie dżem porzeczkowy 100%)
płatki
migdałowe do posypania
Masło
rozpuszczamy z czekoladą w rondelku. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na
puszystą masę. Do masy jajecznej stopniowo dolewamy roztopioną czekoladę z
masłem wciąż ucierając.
Wsypujemy
wszystkie mąki, proszek do pieczenia i kakao, nadal ucieramy. Dodajemy jogurt i
dalej łączymy składniki w jednolitą masę.
Przygotowujemy
12 foremek na mufinki. Napełniamy każdą z nich do połowy ciastem. Na cieście
układamy po łyżeczce konfitury. Przykrywamy konfiturę ciastem. Posypujemy
mufinki płatkami migdałowymi.
Wstawiamy
mufinki do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy
15 minut.
W
wersji glutenowej 3 rodzaje mąk zastępujemy mąką pszenną w ilości 2/3 szklanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz