wtorek, 16 czerwca 2015

Bezglutenowy omlet z mąką kukurydzianą

Składniki:

Na ciasto:

3 jajka
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
odrobina masła klarowanego

Dodatki:

kilka listków rukoli
5-6 pomidorków koktajlowych
2 plasterki szynki parmeńskiej
garść orzechów np.: nerkowca albo ziemnych niesolonych
starty parmezan

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka      i mąkę i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wykładamy masę omleta i rozprowadzamy równomiernie. Smażymy na niewielkim ogniu do zrumienienia spodu. Delikatnie przekładamy łopatką. To najtrudniejsza część, żeby przełożyć omlet tak, aby nie opadł. :)

Szynkę parmeńską (lub inna podobną) kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Pomidorki kroimy w ćwiartki.


Na gotowym omlecie układamy rukolę, pomidorki, szynkę. Posypujemy orzeszkami i startym serem.


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz