Składniki:
Na ciasto:
3 jajka
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
odrobina masła klarowanego
Dodatki:
kilka listków rukoli
5-6 pomidorków koktajlowych
2 plasterki szynki parmeńskiej
garść orzechów np.: nerkowca albo
ziemnych niesolonych
starty parmezan
Oddzielamy żółtka od białek. Białka
ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę i delikatnie
mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wykładamy masę omleta i rozprowadzamy równomiernie. Smażymy na niewielkim ogniu do zrumienienia spodu.
Delikatnie przekładamy łopatką. To najtrudniejsza część, żeby przełożyć omlet
tak, aby nie opadł. :)
Szynkę parmeńską (lub inna podobną)
kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Pomidorki kroimy w ćwiartki.
Na gotowym omlecie układamy rukolę,
pomidorki, szynkę. Posypujemy orzeszkami i startym serem.
| http://ksiegowagotuje.blogspot.com/ |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz