niedziela, 21 lutego 2016

Rogaliki z ciasta francuskiego

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
ulubiony dżem na nadzienie
1 roztrzepane żółtko
cukier puder do posypania


Ciasto rozwijamy i nacinamy w trójkąty. Na każdym trójkącie układamy dżem lub dowolne inne nadzienie. 


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/

Trójkąty zawijamy w stronę zwężającego się brzegu. Zawijamy brzegi, żeby uformować kształt rogalików.
Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut. Trzeba po prostu obserwować czy już się lekko zrumieniły.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Uwaga: nie jedzcie gorących, żeby nie poparzyć się nadzieniem. :)


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz