Składniki:
pół szklanki zmielonych płatków owsianych
bezglutenowych (lub mąki z takich płatków)
1 ½ szklanki mąki ryżowej
pół szklanki cukru pudru + 2 łyżeczki do
piany z białek
pół szklanki mąki ziemniaczanej
płaska łyżka mielonego siemienia lnianego
pół szklanki mąki ziemniaczanej
płaska łyżka mielonego siemienia lnianego
100 dkg masła
3-4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany lub 3-4 łyżki mleka
5 większych jabłek
łyżeczka cynamonu
szczypta soli do ubicia piany
Na stolnicę wysypujemy suche składniki
(mąki, siemię, cukier, proszek do pieczenia). Dodajemy masło wyjęte chwilę wcześniej z
lodówki i siekamy. Kiedy jest już rozdrobnione, dodajemy same żółtka i śmietanę
lub mleko i nadal siekamy.
Próbujemy zagnieść ciasto jak zwykłe
kruche. Jeśli się nie uda, wyklejamy ściśle takim pokruszonym spód blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika
nagrzanego do 180°C.
W międzyczasie ścieramy na tarce o grubych
oczkach jabłka. Dodajemy do nich cynamon.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana
jest już sztywna, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy na niskich
obrotach miksera.
Na podpieczony spód ciasta wykładamy
jabłka. Na wierzch wykładamy pianę z białek. Ciasto trafia z powrotem do
piekarnika.
Gdy piana zacznie się przypiekać,
zmniejszamy temperaturę do 150°C i zmieniamy funkcję pieczenia na sam dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz