niedziela, 21 lutego 2016

Bezglutenowa szarlotka z bezą

Składniki:

pół szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych (lub mąki z takich płatków)
1 ½ szklanki mąki ryżowej
pół szklanki cukru pudru + 2 łyżeczki do piany z białek
pół szklanki mąki ziemniaczanej
płaska łyżka mielonego siemienia lnianego
100 dkg masła
3-4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany lub 3-4 łyżki mleka
5 większych jabłek
łyżeczka cynamonu
szczypta soli do ubicia piany

Na stolnicę wysypujemy suche składniki (mąki, siemię, cukier, proszek do pieczenia). Dodajemy masło wyjęte chwilę wcześniej z lodówki i siekamy. Kiedy jest już rozdrobnione, dodajemy same żółtka i śmietanę lub mleko i nadal siekamy.
Próbujemy zagnieść ciasto jak zwykłe kruche. Jeśli się nie uda, wyklejamy ściśle takim pokruszonym spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
W międzyczasie ścieramy na tarce o grubych oczkach jabłka. Dodajemy do nich cynamon.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy na niskich obrotach miksera.
Na podpieczony spód ciasta wykładamy jabłka. Na wierzch wykładamy pianę z białek. Ciasto trafia z powrotem do piekarnika.
Gdy piana zacznie się przypiekać, zmniejszamy temperaturę do 150°C i zmieniamy funkcję pieczenia na sam dół.

Pieczemy całość niecałą godzinę (łącznie).


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/

http://ksiegowagotuje.blogspot.com/


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz