czwartek, 25 lutego 2016

Ciasto czekoladowo - migdałowe (bezglutenowe)

Składniki:

200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
łyżka kakao
150 g cukru pudru + ok. 2 łyżeczki do posypania ciasta (opcjonalnie)
3 jajka
100 g migdałów
50 g orzechów włoskich

Mus owocowy:
2 szklanki dowolnych owoców (u mnie mrożone truskawki i poziomki)
płaska łyżka cukru pudru

Rozpuszczamy w rondelku masło z czekoladą. Pozostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Dolewamy stopniowo przestudzone masło z czekoladą cały czas miksując.
Migdały i orzechy mielimy w rozdrabniaczu. Dosypujemy do masy. Łączymy składniki mikserem lub łyżką.
Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180°C.
Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

Można też polać owocowym musem, który uzyskamy miksując rozmrożone lub świeże owoce z cukrem.


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/



http://ksiegowagotuje.blogspot.com/



http://ksiegowagotuje.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz