środa, 2 marca 2016

Bezglutenowe muffinki czekoladowo-bananowe

Składniki:

2 jajka
¼ szklanki brązowego cukru
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
łyżeczka kakao
szklanka mąki ryżowej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 dojrzałe banany
kilka łyżeczek dobrego kwaśnego dżemu

Masło rozpuszczamy z czekoladą w rondelku. Trochę studzimy.
Jajka miksujemy z cukrem. Stopniową dolewamy czekoladę z masłem wciąż miksując.
Kolejno dosypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, cały czas miksując.
Banany blendujemy osobno i dolewamy do ciasta. Całość mieszamy lub miksujemy.
Ciasto wykładamy do foremek do troszkę powyżej połowy ich wysokości. Na każdą muffinkę wykładamy ok. pół łyżeczki dżemu i przykrywamy go jeszcze niewielką ilością ciasta.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

http://ksiegowagotuje.blogspot.com/


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz