niedziela, 3 stycznia 2016

Domowe nuggetsy

Składniki:

4-5 sznycli z indyka (można zamienić na 2 piersi z kurczaka)
1-1   ½ szklanki mleka
kilka krakersów (użyłam około 5-6 sztuk krakersów Lajkonika)
przyprawy (przyprawa do kurczaka, majeranek)

Mięso płuczemy, kroimy na dowolne kawałki. Wrzucamy do miski i zalewamy taką ilością mleka, żeby przykryła wszystkie kawałki. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Po odsączeniu mięsa z mleka przyprawiamy je delikatnie. Nie za mocno, bo krakersowa panierka już sama w sobie będzie słona.
Krakersy miksujemy w blenderze na drobną panierkę.
Mięso panierujemy i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez około 20-25 minut. Kiedy z jednej strony kawałki mięsa się przyrumienią, mniej więcej w połowie czasu pieczenia, obracamy je delikatnie na drugą stronę.
Podajemy np. z frytkami i ulubionymi dipami.


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz