Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
2 małe cebule
pętko dobrej kiełbasy
40-50 dkg dowolnego mięsa (u mnie pierś z indyka, ale można coś
bardziej tłustego)
2 spore łyżeczki powideł śliwkowych
1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
tłuszcz do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek, kminek
Kroimy kapustę. Proponuję spróbować i
jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać ją przed gotowaniem. Wrzucamy kapustę do
garnka, zalewamy zimną wodą, trochę solimy i zaczynamy gotować do miękkości.
Do garnka z gotującą się osobno osoloną wodą
(może być bulion) wrzucamy mięso i obgotowujemy.
Siekamy drobno cebulę i podsmażamy ją na
rozgrzanym tłuszczu. Kroimy kiełbasę i obgotowane mięso w kostkę i dodajemy do
cebuli, podsmażając wszystkie składniki razem.
Kiedy kapusta zmięknie, odlewamy z niej
większość wody, przyprawiamy, dodajemy powidła, przecier, przesmażone wędliny.
Całość mieszamy i jeszcze chwilę dusimy na wolnym ogniu.
Celowo nie dodaję grzybów, żeby bigos był jadalny i lekkostrawny dla dziecka. Ale oczywiście można jak najbardziej wzbogacić smak o suszone grzybki. Powidła śliwkowe można również zamienić na kilka suszonych śliwek.
| http://ksiegowagotuje.blogspot.com/ |
| http://ksiegowagotuje.blogspot.com/ |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz