niedziela, 11 października 2015

Makaron z pomidorowym sosem mięsnym

Składniki:

dowolny makaron (u mnie bezglutenowy kukurydziany)
1 cebula                
1-2 ząbki czosnku
60 dkg mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
szklanka gorącego bulionu (u mnie z kostki rosołowej Biooaza)
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2-3 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów (opcjonalnie)
tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)
przyprawy (kilka posiekanych listków bazylii, oregano, odrobinę cukru (opcjonalnie, gdy sos okaże się zbyt kwaśny)
starty żółty ser (np. cheddar)

Siekamy drobno cebulę i czosnek. Wrzucamy je na rozgrzany w rondlu tłuszcz. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy mięso. Przysmażamy. Dolewamy gorący bulion. Dusimy mięso do miękkości. Dodajemy pastę z suszonych pomidorów oraz przecier i przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
Ugotowany makaron polewamy sosem, posypujemy żółtym serem.


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz