Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
mały seler lub ćwiartka większego
pół cebuli
5-6 ziemniaków
pętko dobrej wiejskiej kiełbasy
ząbek czosnku
ok. 3 łyżeczki zakwasu żurkowego (u mnie firmy Luniak)
łyżeczka chrzanu (również Luniak)
przyprawy (kostka rosołowa Biooaza, majeranek, sól, odrobina cukru
(opcjonalnie))
kilka jajek ugotowanych na twardo
Odlewamy trochę zupy do osobnego naczynia
i rozrabiamy zakwas. Osobiście wyjmuję też kilka warzyw i blenduję razem z
zakwasem. Zagęszcza to zupę, a zakwas ładnie się rozpuszcza. Wlewamy zblendowane
warzywa z zakwasem z powrotem do garnka. Przyprawiamy majerankiem, a jeśli
trzeba, to również odrobiną soli i cukru. Dodajemy łyżeczkę chrzanu. Gotujemy
jeszcze kilka minut.
Podajemy z pokrojonymi jajkami.
| http://ksiegowagotuje.blogspot.com/ |
| http://ksiegowagotuje.blogspot.com/ |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz