niedziela, 11 października 2015

Żurek

Składniki:

3 marchewki
2 pietruszki
mały seler lub ćwiartka większego
pół cebuli
5-6 ziemniaków
pętko dobrej wiejskiej kiełbasy
ząbek czosnku
ok. 3 łyżeczki zakwasu żurkowego (u mnie firmy Luniak)
łyżeczka chrzanu (również Luniak)
przyprawy (kostka rosołowa Biooaza, majeranek, sól, odrobina cukru (opcjonalnie))
kilka jajek ugotowanych na twardo

Cebulę przypalamy na patelni na bardzo wolnym ogniu. Resztę warzyw obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę. Zalewamy warzywa, cebulę i ziemniaki wodą, zagotowujemy. Do gotującej wody dorzucamy kostkę. Wyciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dorzucamy kiełbasę (w całości lub pokrojoną).
Odlewamy trochę zupy do osobnego naczynia i rozrabiamy zakwas. Osobiście wyjmuję też kilka warzyw i blenduję razem z zakwasem. Zagęszcza to zupę, a zakwas ładnie się rozpuszcza. Wlewamy zblendowane warzywa z zakwasem z powrotem do garnka. Przyprawiamy majerankiem, a jeśli trzeba, to również odrobiną soli i cukru. Dodajemy łyżeczkę chrzanu. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy z pokrojonymi jajkami.



http://ksiegowagotuje.blogspot.com/

http://ksiegowagotuje.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz