2 marchewk i
1 pietruszka korzeń
natka pietruszki
por
kawałek seler a
3-4 nieduże ziemniaki
szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
2 szklanki zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
przyprawy (u mnie 3 łyżeczki przyprawy warzywnej Wegetariana) lub
ekologiczna kostka bulionowa
garść płatków migdałowych
odrobina startego parmezanu lub cheddara (opcjonalnie)
Obieramy włoszczyznę i ziemniaki, kroimy w
kostkę. Por i natkę związujemy nitką, będzie je można dzięki temu łatwo wyjąć. Warzywa
zalewamy wodą i zagotowujemy. Jeśli używamy mrożonego groszku i fasolki,
dodajemy je dopiero do wrzącej zupy.
Wsypujemy przyprawę do smaku i dodajemy
klarowane masło. Gotujemy wszystko do miękkości.
Po zagotowaniu, blendujemy na
gładki krem (bez pora i natki).
Na suchej patelni prażymy płatki
migdałowe. Krem podajemy posypany uprażonymi płatkami i ewentualnie posypany
startym serem.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz