niedziela, 21 sierpnia 2016

Zupa krem z zielonych warzyw

2 marchewki
1 pietruszka korzeń
natka pietruszki
por
kawałek selera
3-4 nieduże ziemniaki
szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
2 szklanki zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
przyprawy (u mnie 3 łyżeczki przyprawy warzywnej Wegetariana) lub ekologiczna kostka bulionowa
garść płatków migdałowych
odrobina startego parmezanu lub cheddara (opcjonalnie)

Obieramy włoszczyznę i ziemniaki, kroimy w kostkę. Por i natkę związujemy nitką, będzie je można dzięki temu łatwo wyjąć. Warzywa zalewamy wodą i zagotowujemy. Jeśli używamy mrożonego groszku i fasolki, dodajemy je dopiero do wrzącej zupy.
Wsypujemy przyprawę do smaku i dodajemy klarowane masło. Gotujemy wszystko do miękkości.
Po zagotowaniu, blendujemy na gładki krem (bez pora i natki).

Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Krem podajemy posypany uprażonymi płatkami i ewentualnie posypany startym serem.



http://ksiegowagotuje.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz