niedziela, 15 maja 2016

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Składniki:

4-5 marchewek
3-4 pietruszki
por
seler
5 jajek
60 dkg ziemniaków
puszka kukurydzy
4-5 ogórków kiszonych
pętko dobrej kruchej wiejskiej kiełbasy
łyżka musztardy sarepskiej
kilka łyżek majonezu
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zielona pietruszka

Jajka gotujemy na twardo, ziemniaki i jarzyny (bez pora) gotujemy do miękkości (z tym, że osobno).
Por siekamy drobno i parzymy na sitku wrzątkiem.
Siekamy jarzyny, jajka, ziemniaki. Kroimy drobno ogórki. Odsączamy z zalewy kukurydzę. Kroimy w kostkę kiełbasę.

Wszystkie składniki łączymy w dużej misce, przyprawiamy do smaku. Dodajemy musztardę i majonez. Trudno określić ilość łyżek majonezu, bo zależy ona od konsystencji. Sałatka nie powinna być ani zbyt rzadka, ani zbyt kleista.




http://ksiegowagotuje.blogspot.com/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz