2 polędwiczki wieprzowe
1 cebula
3 ząbki czosnku
czerwona papryka
puszka czerwonej fasolki
3 łyżki kukurydzy z puszki
mały przecier pomidorowy
1-2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona:
łagodna i ostra, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina brązowego cukru)
tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)
ok. szklanka bulionu lub gorącej wody
Drobno posiekaną cebulę i czosnek
podsmażamy na tłuszczu. Kiedy się zrumienią dodajemy polędwiczki (wcześniej
oczyszczone z błon, pokrojone w kostkę i posolone). Obsmażamy kawałki mięsa z
każdej strony. Podlewamy niewielką ilością bulionu lub gorącej wody. Dodajemy
przyprawy i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut.
Fasolkę odsączamy z zalewy, paprykę kroimy
w kostkę (można obrać ją ze skórki, będzie to łatwiejsze, jeśli wcześniej podpieczemy ją w piekarniku zawinięta w folię
aluminiową). Oba składniki dodajemy do mięsa i dalej dusimy.
Po kolejnych kilkunastu minutach dodajemy kukurydzę. Po kilku minutach możemy dodać przecier pomidorowy i opcjonalnie pastę z suszonych pomidorów.
Po kolejnych kilkunastu minutach dodajemy kukurydzę. Po kilku minutach możemy dodać przecier pomidorowy i opcjonalnie pastę z suszonych pomidorów.
Cukier dodajemy wg uznania do smaku, nie jest konieczny.
Jeśli dodamy pastę z suszonych pomidorów, użyjmy wody zamiast bulionu, ponieważ pasta jest dość słona.
Po dodaniu przecieru całość dusimy jeszcze
około 15 minut często mieszając.Jeśli dodamy pastę z suszonych pomidorów, użyjmy wody zamiast bulionu, ponieważ pasta jest dość słona.
Aby danie było ostrzejsze, można dodać papryczkę chilli.
Danie można podawać np. z ryżem lub w tortilli.
| http://ksiegowagotuje.blogspot.com/ |
| http://ksiegowagotuje.blogspot.com/ |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz