czwartek, 20 sierpnia 2015

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną

Składniki:

3-4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 por
4-5 ziemniaków
4-5 średnich ogórków kiszonych
2 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki gęstej śmietany
Przyprawy: kostka rosołowa Biooaza (opcjonalnie), sól, pieprz ziołowy, suszony koperek, pietruszka, szczypta kurkumy, płaska łyżeczka cukru brązowego (opcjonalnie)

Obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka z zimną wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kostkę.
Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni. Dodajemy ją do gotujących się warzyw.
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ogórki na przecier. Kiedy warzywa i kasza są już miękkie, dodajemy przecier i przyprawy do smaku. Sól dodajemy wtedy, gdy gotujemy zupę bez kostki. Cukier wsypujemy tylko wtedy, jeśli zupa jest za kwaśna. Gotujemy kilka minut.
Śmietanę rozrabiamy w kubeczku z kilkoma łyżkami gotującej się zupy, żeby ją zahartować (żeby się nie zważyła). Dodajemy do zupy. I znów gotujemy kilka minut. Możemy podać jeszcze z kleksem śmietany.


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz