Składniki:
3-4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 por
4-5 ziemniaków
4-5 średnich ogórków kiszonych
2 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki gęstej śmietany
Przyprawy: kostka rosołowa Biooaza
(opcjonalnie), sól, pieprz ziołowy, suszony koperek, pietruszka, szczypta
kurkumy, płaska łyżeczka cukru brązowego (opcjonalnie)
Obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w
kostkę. Wrzucamy je do garnka z zimną wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu
dodajemy kostkę.
Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni.
Dodajemy ją do gotujących się warzyw.
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy
ogórki na przecier. Kiedy warzywa i kasza są już miękkie, dodajemy przecier i
przyprawy do smaku. Sól dodajemy wtedy, gdy gotujemy zupę bez kostki. Cukier
wsypujemy tylko wtedy, jeśli zupa jest za kwaśna. Gotujemy kilka minut.
Śmietanę rozrabiamy w kubeczku z kilkoma
łyżkami gotującej się zupy, żeby ją zahartować (żeby się nie zważyła). Dodajemy
do zupy. I znów gotujemy kilka minut. Możemy podać jeszcze z kleksem śmietany.
| http://ksiegowagotuje.blogspot.com/ |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz