niedziela, 30 sierpnia 2015

Pieczeń z szynki z ciemnym bezglutenowym sosem

Składniki:

60 dkg mięsa z szynki
1 duża cebula
przyprawy (czerwona papryka, sól, pieprz ziołowy, majeranek, czosnek)
tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
szklanka gorącego bulionu lub wody

Drobno siekamy cebulę, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Mięso nacieramy przyprawami. Kiedy cebula trochę się zarumieni, wkładamy mięso. Przysmażamy dokładnie z każdej strony. Gdy jest już dobrze zrumienione, podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 1,5 godziny.
Po tym czasie wyciągamy mięso, blendujemy cebulę. Mięso odkładamy do sosu i czekamy aż przestygnie. Kroimy w grube plastry (gorące by się nam rozpadało), wkładamy do sosu i dusimy jeszcze około 1 godziny na małym ogniu, mieszając, żeby się nie przypaliło.
Aby zagęścić sos, odlewamy 2 chochelki do kubka, dodajemy do niego mąkę kukurydzianą i mieszamy, żeby zniknęły grudki. Powstałą „masę” dolewamy do mięsa mieszając. Dusimy jeszcze chwilę.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz