sobota, 4 lipca 2015

Sernik na zimno

Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady
łyżka masła
2 szklanki płatków kukurydzianych
1 kg sera białego (z wiaderka)
szklanka cukru trzcinowego
30 dkg żelatyny w proszku + 50 ml gorącej wody
2 galaretki + gorąca woda
owoce

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w rondelku na małym ogniu. Mieszamy płatki kukurydziane z masą czekoladową lekko krusząc płatki. Z masy powstanie spód sernika, który wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Ser biały miksujemy z cukrem, dolewamy stopniowo przestudzoną żelatynę cały czas miksując. Masę serową wykładamy na spód i ponownie wstawiamy do lodówki tym razem na dłużej (do czasu aż ser stężeje).
Galaretki rozpuszczamy w mniejszej, niż zalecana na opakowaniu, ilości gorącej wody (ja rozpuściłam w 750 ml, przy zalecanym 1 l), studzimy.
Na masę serową układamy owoce (u mnie pozbawione pestek czereśnie, ale na pewno świetnie sprawdzą się maliny, truskawki) i wylewamy pomału przestudzoną galaretkę. Żeby nie uszkodzić masy serowej najlepiej galaretkę wylewać łyżką.
Sernik wstawiamy znów do lodówki i czekamy aż stężeje.


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz