niedziela, 30 grudnia 2018

Makosernik (bezglutenowy)


- masa makowa w puszce (użyłam Helio, ponieważ nie zawiera mąki)
- 5 jajek
- szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
- kubełek dobrej jakości serka śmietankowego
- łyżka mąki kukurydzianej
- 1 szczypta soli
- dwie tabliczki czekolady na polewę (użyłam 1 gorzkiej i 1 mlecznej)
- ok. pół filiżanki ciepłej wody do polewy

Białka oddzielamy od żołtek i ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy po kolei: mąkę ziemniaczaną, mąkę kukurydzianą i serek cały czas miksując. Do masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy szpatułką.
Na blaszkę o wymiarach 21 x 21 wykładamy papier do pieczenia. Najpierw na blaszkę wykładamy masę makową, na nią wylewamy masę sernikową.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C z funkcją pieczenia góra-dół. Po ok. 20-25 minutach zmniejszamy temperaturę do 150°C. Jeśli góra za bardzo nam się przyrumieni, możemy zmienić funkcję pieczenia na sam dół. Całość pieczemy jeszcze 1 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik z lekko uchylonymi drzwiczkami w piekarniku do wystygnięcia.
W małym rondelku roztapiamy czekoladę. Dodajemy wodę w celu rozrzedzenia polewy.
Polewę wylewamy na ostudzone ciasto.

http://ksiegowagotuje.blogspot.com/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz