- 2 jajka
- łyżka cukru pudru
- ½ łyżeczki sody lub bezglutenowego
proszku do pieczenia
- 1 łyżka budyniu śmietankowego lub mąki
ziemniaczanej
- ¾ szklanki mleka kokosowego (rzadkiego z kartonika,
nie z puszki)
- 1 1/3 szklanki mąki jaglanej
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Do
puszystej masy dodajemy kolejno składniki cały czas miksując. Zimną gofrownicę
smarujemy delikatnie olejem kokosowym. Rozgrzewamy do najwyższej temperatury,
wylewamy porcję ciasta i smażymy gofry ok. 6 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porcja ciasta wystarcza na ok. 5-6 gofrów.
Gofry bezglutenowe mają specyficzne ciasto, dlatego nie przyklejają się i
najlepiej wychodzą w gofrownicy o dużej mocy (moja ma 1400 W).
|
W eRachuba wszechstronnie zajmujemy się księgowością naszych klientów. Zapraszamy do kontaktu.
OdpowiedzUsuń