piątek, 26 stycznia 2018

Bezglutenowe gofry jaglane

- 2 jajka
- łyżka cukru pudru
- ½ łyżeczki sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki mleka kokosowego (rzadkiego z kartonika, nie z puszki)
- 1 1/3 szklanki mąki jaglanej
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Do puszystej masy dodajemy kolejno składniki cały czas miksując. Zimną gofrownicę smarujemy delikatnie olejem kokosowym. Rozgrzewamy do najwyższej temperatury, wylewamy porcję ciasta i smażymy gofry ok. 6 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porcja ciasta wystarcza na ok. 5-6 gofrów. Gofry bezglutenowe mają specyficzne ciasto, dlatego nie przyklejają się i najlepiej wychodzą w gofrownicy o dużej mocy (moja ma 1400 W).


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/

1 komentarz:

  1. W eRachuba wszechstronnie zajmujemy się księgowością naszych klientów. Zapraszamy do kontaktu.

    OdpowiedzUsuń