środa, 17 marca 2021

Makaron ryżowy z sosem orzechowo - łososiowym

 - ok. 180 g łuskanych orzechów laskowych

- 125 g łososia wędzonego na gorąco

- przyprawy: sól, czosnek staropolski, pietruszka

- 1-2 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowego)

- ok. 100 g makaronu ryżowego wstążki (błyskawicznego, bez gotowania)

- wrzątek do zalania makaronu

Makaron solimy, zalewamy wrzątkiem (musi być cały przykryty) i trzymamy pod przykryciem ok. 10 minut.

Orzechy trochę rozdrabniamy, ale nie całkiem na proszek, zostawiamy większe kawałki. Rozgrzewamy na patelni olej, wsypujemy orzechy, prażymy chwilę, dodajemy kawałki łososia i przyprawiamy do smaku (nie solimy dużo, ponieważ łosoś jest już słony).

Odcedzony makaron łączymy z orzechowo - łososiowym sosem.

Podane proporcje wystarczą na 2-3 porcje makaronu.


http://ksiegowagotuje.blogspot.com/


1 komentarz:

  1. Super przepis! Ogólnie sporo przeglądam teraz stron takich jak https://www.masterbill.com.pl/ bo sam chce zostac ksiegowym. Napisz moze cos na temat swojej pracy, co Ty na to? :)

    OdpowiedzUsuń